Що таке вітаміни?

Це низькомолекулярні сполуки органічного походження

У перекладі з латині «vita» означає «життя», що вже свідчить про те, що значення вітамінів для організму людини і їх користь переоцінити складно. Користь вітамінів в їх регулятивній властивості: вступаючи в ферментативні реакції, вони активують фізіологічні та біохімічні процеси. Натуральні вітаміни в організмі людини перетворюються на енергію або пластичний матеріал, але характеризуються високою біологічною активністю і корисні навіть в малих обсягах.

Натуральні вітаміни і їх значення для організму – об’єкт постійних наукових досліджень. Сьогодні в таблицю вивчених вітамінів входить близько 20 корисних елементів. Велике значення вітамінів для організму людини в профілактичних і лікувальних цілях.

Незаперечна користь вітамінів в реабілітаційних цілях. Будучи каталізатором обмінних процесів в організмі, вони виконують ряд функцій:

  • Перетворюються в коферменти, стають частиною ферментативних систем і значно прискорюють обмінні процеси і хімічні реакції.
  • Вітаміни для організму людини беруть участь в розщепленні і натуральному синтезі речовин.
  • Синтезують білкові молекули в організмі.
  • Виконують корисну транспортну функцію, допомагаючи іонам інших речовин проникати через мембрани клітин і приносити більше користі.
  • Розглядаються вітаміни для організму як натуральні корисні антиоксиданти, що нейтралізують вільні радикали.
  • Незамінні ці вітаміни (і їх значення для організму) для уповільнення окислення.

Сьогодні існує загальноприйнята таблиця вітамінів, яка містить список жиророзчинних і водорозчинних натуральних вітамінів і вітаміноподібних з’єднань, необхідних для людини.

Сучасна класифікація натуральних вітамінів

Група Абревіатура/ Назва (синоніми) Джерела надходження в організм Дія на організм Порушення при недостатності надходження в організм (гіповітаміноз) Симптоматика і прояви
Вітамін А (група ізопреноїдів): антиоксиданти та гормоновітаміни А1/Ретинол Печінка;
Риб’ячий жир; молоко;
яйця;
Зелені листові овочі;
Помаранчеві і жовті овочі;
Томати і продукти з них; фрукти;
Деякі рослинні масла.
Забезпечують адаптацію зору до темряви;
Беруть участь у диференціювання епітеліальних клітин;
Прискорюють проліферацію лімфоцитів;
Впливають на активізацію фагоцитозу;
Вітаміни росту (бере участь в синтезі хондроітінсульфатов кісткової та інших видів сполучної тканини);
Гальмують процеси перекисного окислення ліпідів;
Знижують ризик розвитку раку підшлункової залози;
Впливають на тромбоутворення .
Дезадаптація зору до темряви;
Зміни сприйняття кольору;
Погіршення сьозовідтоку (ксероофтальмія); цистити; пієліти; Ларенготрахеобронхіти; пневмонії;
Розлади травлення;
Гиперкератоз шкіри;
Запальні шкірні процеси;
Імунодепресивні стани;
Порушення росту кісток і формування суглобів;
Зниження репродуктивних функцій;
Підвищення ризику розвитку гемморагій;
Підвищення частоти раку підшлункової залози .
«Куряча сліпота»;
Погіршення зору в темний час доби або при поганому освітленні;
Неправильне сприйняття кольору;
Запалення кон’юнктиви очей;
Сухість очей;
Тривалий кашель;
Розлади травлення;
Болі в нижній частині живота;
Порушення сечовиділення;
Висипання на шкірі;
Сухість шкіри;
Шкірні виразки;
Свербіж шкіри і подразнення;
Часті інфекційні та простудні захворювання;
Уповільнення росту;
Болі в суглобах;
Проблеми із зачаттям і вагітністю;
Підшкірні точкові крововиливи .
А2/ Дегидроретинол
Каротини/ β-каротин
Вітамін D: гормоновітамін D2/ Ергокальціферол М’які частини жирної риби (лосось, тунець, макрель);
Печінка риби;
Риб’ячий жир;
Яловича печінка; сир;
Яєчний жовток;
Синтез під впливом ультрафіолету.
Збільшує проникність плазматичної мембрани ентероцитів для кальцію і активне транспортування його в мітохондрії;
Індукує синтез білка-переносника для викачування кальцію з ентероцитів в кров;
Стимулює абсорбцію фосфору в кишечнику;
Стимулює відкладення солей кальцію в ново сформованому остеоїдному матриксі;
Сприяє диференціюванню моноцитів і макрофагів в остеокласти;
Знижує синтез остеобластами колагену I типу, сприяючи резорбції надлишку немінералізованого остеоїда;
Підсилює реабсорбцію кальцію в дистальних звивистих канальцях нирок;
Покращує стан протитуберкульозного і протигрибкового імунітету .
Знижується всмоктування кальцію і звільнення його з кістки;
Стимуляція вироблення паратгормону паращитовидними залозами;
вторинний гіперпаратиреоз;
Вимивання кальцію з кісток;
Втрата фосфату з сечею.

У дітей:
Затримка прорізування зубів і заростання тім’ячка;
Розм’якшення кісток черепа з уплощення потиличних кісток;
Періостальні нашарування остеоїда в області лобових і тім’яних горбів («Лоб Сократа», «квадратна голова»);
Деформації лицьового черепа (високе готичне небо, сідлоподібний ніс);
Викривлення нижніх кінцівок, можлива деформація таза («плоский таз »);
Потовщення епіфізів довгих трубчастих кісток («рахітичні браслети»);
«Рахітичні чотки» на грудних кінцях ребер;
Деформації грудної клітини («курячі груди»);
Порушення сну;
Дратівливість;
Пітливість.

У дорослих:
Остеопороз;
Остеомаляція;
Гіперпаратіреоз;
Лабораторні прояви:
Зниження фосфатів в крові;
Збільшення фосфатів в сечі;
Зниження кальцію в крові;
Зниження кальцію в сечі;
Висока активність лужної фосфатази.

D3/ Холекальціферол
Вітамін Е: антиоксидант Токофероли/ α-токоферол; β-токоферол; γ-токоферол; δ-токоферол Горіхи;
Насіння;
Рослинні олії;
Зелені листові овочі; Соя;
Кукурудза.

Має високу антиоксидантну здатність;
Захоплює неспарені електрони активних форм кисню;
Гальмує перекисне окислення ненасичених жирних кислот, що входять до складу клітинних мембран;
Відновлює вітамін А і убіхінон (коензим Q);
Надає антиатерогенну дію, уповільнюючи швидкість окислення атерогенних ліпопротеїдів;
Знижує адгезівно-агрегуючі властивості кров’яних пластинок;
Має протромбін-зв’язуючу активність.

Пошкодження м’язових волокон;
Пошкодження нейронів;
демієлінізація;
Гліоз в спинному мозку;
Страждають швидко проліферуючі клітини гепатоцитів;
Порушується функція сперматогенного епітелію; Порушується функція епітелію нефронів; Відзначаються зміни зародкових тканин.

Ранній токсикоз вагітності;
Гемоліз еритроцитів;
атаксія; гіпорефлексія; дизартрія; гіпоестезія;
Дегенерація сітківки ока;
Порушення функції печінки; гепатонекроз;
Порушення функції нирок;
Нефротичний синдром.
Токотриєноли/ α-токотриєнол; β-токотриєнол; γ-токотриєнол; δ-токотриєнол
Вітамін К:
гормоновітамін і ензімовітамін
К1/Філлохінон
(Рослинний філлохінон)

Зелені листові овочі; Рослинні олії;
Кольорова і брюссельська капуста;
Кабачки;
Масло;
Сир;
Яйця;
Овес;
Горох;
Буряк;
Картопля;
Морква;
Томати; Апельсини; Банани; Персики; Кукурудза; Пшениця.

Бере участь в якості коферменту в обміні вітамінів К-залежної карбоксилази; Необхідний для синтезу білків;
Бере участь в гемостазі (згортання крові);
Бере участь в обмінних процесах в кістковій тканині.

Порушення згортання крові;
Порушення мінералізації кісток;

Крововиливи;
кровотечі;
остеопороз;
Болі в кістках
Підвищена ламкість і крихкість кісток.
  К2/Фарнохінон
(бактеріальний менахінон)
Водорозчинні

Тіамін: ензімовітамін

В1/ Нефосфорілірованний тіамін;
Тіамінмонофосфат;
тіаміндифосфат;
тіамінтрифосфат;
Бенфотіамін (жиророзчинний аналог)
Аневрін (застаріле)
Борошняні продукти з цільного зерна; М’ясо;
Риба.
Синтез піруватдегідрогенази; Каталізує окислення піровиноградної кислоти до ацетил-Ко-А;
Синтез α-кетоглутаратдегідрогенази;
Впливає на процеси в циклі Кребса;
Перетворює α-кетоглутаровую кислоту в сукцинил-Ко-А;
Бере участь у вуглеводному обміні;
Синтез нейромедіатори ацетилхоліну.

Порушення вуглеводного обміну;
Порушення енергетичного обміну;
Підвищення розпаду білків і протеїнів;
Порушення нервової регуляції і серцевої діяльності.

Головні болі;
дратівливість;
Ослаблення пам’яті; периферичні
поліневрити;
тахікардія;
Болі в серці; Розширення меж серця; приглушеність
тонів серця; задишка;
набряки;
Зниження апетиту; Болі в животі; нудота;
Зниження тонусу кишечника;
Запори.
Рибофлавін:
ензімовітамін
В2/ Рибофлавін
Флавінмононуклеотид (FMN) (похідне)
Флавінаденіндін клеотід (FAD) (похідне)
Яйця;
М’ясо (нирки і печінку),
Молоко;
Зелені овочі.
Синтез флавопротеїдів;
Активація енергетичних процесів з бурштиновою кислотою;
Прискорення обміну жирних кислот;
Метаболізм гліцерину і фосфотріоз;
Каталізує окислення пуринів до сечової кислоти.
Порушення процесів біологічного окислення;
Зниження енергетичного обміну;
Пригнічення процесів синтезу зорового пурпуру в сітківці ока;
Зниження продукції еритроцитарної глутатіонредуктази;
Знижується детоксикаційний потенціал печінкових оксидаз.
Ураження слизової оболонки губ з вертикальними тріщинами і десквамацнею епітелію (хейлоз); ангулярний стоматит
(Заїди);
Глоссит (язик набряклий, «географічний», з відбитками зубів, гіпертрофія сосочків); Себорейний дерматит носогубного трикутника, вух, шиї, мошонки;
Васкуляризація рогівки ока (інтерстиціальний кератит);
блефарит; кон’юнктивіт; Порушується адаптація до темряви;
Погіршується кольоровий зір;
Збільшується ймовірність непереносимості багатьох ліків;
Нормохромна гіпорегенераторна анемія;
Лейкопенія.
Ніацин:
ензімовітамін
РР В3/Нікотинова кислота;
нікотинамід
Триптофан (провітамін, незамінна амінокислота)
Арахіс;
дріжджі;
печінка;
Насіння соняшнику; Гриби свіжі; птахи;
М’ясо;
Гречка;
Хліб грубого помелу; Бобові.

Кофермент НАД-залежних дегідрогеназ;
кофермент НАДФ-
залежних ферментів пентозного циклу і синтезу ліпідів;
Кофермент НМН-залежних ензимів;
Забезпечує тканинне дихання;
Бере участь у метаболізмі вуглеводів і амінокислот;
Грає роль в синтезі ліпідів;
Забезпечує роботу ферментів: алкогольдегідрогенази і малікфермента;
Бере участь в постачанні іонів водню і
електронів в ланцюзі біологічного окислення;
Бере участь в регуляції синтезу в печінці ліпопротеїдів низької щільності.

Порушення процесів біологічного окислення;
Зниження енергетичного обміну;
Пригнічення ферментних процесів в кишечнику і печінці.

Сухість і блідість губ;
Язик обкладений, набряклий, борозенчастий або
сухий, яскраво-червоний; Афтозний стоматит;
езофагіт;
Ерозії і виразки шлунково-кишкового тракту;
еритема
тильної частини кистей рук і стоп;
Лущення шкіри; Гиперкератоз; Гіперпігментація;
Уретрит;
Вагініт;
Проктит;
Неврастенічний синдром;
Анемія;
Міастенія; міокардіодистрофія
Пелагра;
Діарея; Дерматит; Деменція.

Вітамін B5:
ензімовітамін
В5/Пантатенова кислота;
Пантотенат кальцію.

Печінка яловича;
Печінка свиняча; Нирки яловичі; Нирки свинячі; Горох лущений;
Соя;
Квасоля;
Яйця курячі;
Кета;
Сардини.

Бере участь в синтезі і роботі більше 80 ферментів організму людини;
Входить до складу ацетил-КоА і в ацетил
Білка що переносить.

Пригнічення процесів ацетилювання;
Порушення утилізації пірувату;
Порушення синтезу ліпідів і стероїдів.

Печіння в стопах;
Пошкодження невеликих судин;
ерітромегалія;
В експериментах:
Дерматит;
Судоми;
Парези;
Ерозії слизової оболонки шлунково-кишкового тракту; Стеатоз печінки;
Гіполіпідеміея.
Вітамін В6:
ензімовітамін
В6/піридоксаль; піридоксин; піридоксамін;
Піридоксаль-5-фосфат; Піридоксамін-5-фосфат.

Печінка;
Курка;
Нирки;
М’ясо;
Квасоля;
Соя;
Хрін;
Часник;
Дріжджі;
Борошно пшеничне обдирне;
Рис;
Крупа ячна; пшоно;
Перець червоний солодкий;
Гранат;
Кукурудза;
Гречка ядриця; Картопля.

Кофермент ферментів амінокислотного обміну;
Синтез замінних амінокислот;
Утворення біогенних амінів;
Декарбоксілування глутамінової кислоти;
Синтез фосфорілази;
має ліпотропною активністю.
Комплексні порушення вуглеводного, жирового обмінів;
Пригнічення синтезу гемоглобіну;
Пригнічення реакцій переамінування, дезамінування і декарбоксилювання;
Зниження продукції серотоніну, гістаміну, тираміну, триптаміну та ін.;
Порушується білковий обмін;
Спостерігається негативний баланс азоту;
Порушення обміну гліоксалевої кислоти;
Порушення процесів гальмування в нервовій системі;
Повішене утворення метаболітів ксантуренової кислоти;
Пригнічення інсуліногенеза;
Порушення розщеплення глікогену до глюкозо-1-фосфату.
Враження шкіри і слизових оболонок (заїди, хейлоз, глосит, себорейний дерматит обличчя і волосистої частини голови);
набряки;
Ураження центральної нервової системи (дратівливість, безсоння або сонливість, депресія, периферичні поліневрити);
Мікроцітарна гіпохромна анемія;
лейкопенія;
Шлунково-кишкові розлади;
Епілептиформні судоми;
гіперглікемія.
Вітамін Н:
ензімовітамін
Н В7/Біотин;
Кофермент R
Нирки свинячі; Печінка яловича; Нирки яловичі;
Печінка свиняча; Соя;
Жовтки яєць;
рис;
Арахіс і дріжджі;
Кукурудза;
Вівсяна крупа Горох лущений;
Сир нежирний;
Зелений горошок.
Кофермент ферментів амінокислотного обміну;
Синтез замінних амінокислот;
Утворення біогенних амінів; Декарбоксилування глутамінової кислоти;
Синтез фосфорілази;
Володіє ліпотропною дією.
Відзначається порушення обміну жирів, білків і вуглеводів. Лускатий себорейний дерматит носогубного трикутника і волосистої частини голови;
Випадання волосся;
Порушення роботи шлунково-кишкового тракту:
гладкий і блідий язик, втрата апетиту, нудота;
Неврологічна симптоматика:
втома, депресія, гіперестезія, міальгія, атаксія;
анемія;
кон’юнктивіт;
Дисліпопротеїнемія (підвищення холестерину крові).
Флоацін: ензімовітамін В9 Вс/Фолієва (птероілглутамінова) кислота;
Тетрагідрофолієва кислота
Дріжджі;
Печінка яловича;
Печінка свиняча Соя;
Зелень петрушки Квасоля;
Шпинат;
Салат;
Сир нежирний;
Білі гриби;
Пшоно;
Хрін;
Квасоля;
Тверді сири;
Крупи гречані та ячна;
Капуста брюссельська; Крупа вівсяна; Хліб
Метаболізм серина і дериватів гистидина;
Бере участь в синтезі пуринів і піримідинового азотистої основи тиміну;
сприяє синтезу з гомоцистеїну в метіонін.
Уріділати не перетворюються в тимідилату;
У ДНК тимінові нуклеотиди частково змінюються на урідіновие;
Синтез ДНК сповільнюється;
Утворюється аномальна нестабільна ДНК;
Страждають швидко проліферуючі клітини: гемопоетичні і епітеліальні;
Пригнічується утворення холіну, адреналіну, креатину;
Порушення регенерації кишкового епітелію.
Дефіцит фолацина під час вагітності може призвести до порушення психічного розвитку і потворності у дітей;
Вторинна гомоцістеінурія;
Стеатоз печінки;
Активація атеросклеротичних процесів;
Гіперхромна гіпорегенераторна мегалобластична анемія;
Тромбоцитопенія і лейкопенія;
Гемоліз мегалоцитів;
Підвищення непрямого білірубіну сироватки крові;
Шлунково-кишкового тракту: прояви:
хейлоз, гунтеровський глосит (сухий червоний «лакований» язик), езофагіт, атрофічний або ерозивнийгастрит, ентерит з
ахлоргідрією і проносами, стеаторея; кон’юнктивіт;
Затримка росту; Погіршення загоєння ран; імунодефіцит; Загострення хронічних інфекцій; Субфебрилітет.
Вітамін В12:
ензімовітамін
В12/ Оксокобаламін;
ціанокобаламін;
метилкобаламін; N5-дезоксиаденозилкобаламін

Печінка яловича; Печінка свиняча;
Нирки яловичі; Скумбрія жирна; Сардина;
Оселедець атлантичний жирний;
Кета;
Нототенія;
Морський окунь;
Тріска;
Яловичина;
Сир нежирний;
Тверді сири.

Бере участь в реакціях трансметилірування;
Необхідний для метилування гомоцистеїну в метіонін;
Бере участь в перетворення N5-метілтетрагідрофоліевої кислоти в тетрагідрофолат;
Участь в біосинтезі нуклеїнових кислот;
Бере участь в окисленні жирних кислот
з непарним числом атомів вуглецю;
Необхідний для окисного розпаду метіоніну, валіну, ізолейцину і треоніну.
Брак метіоніну;
Перешкоджає утворенню холіну, фосфоліпідів, і ацетилхоліну;
Знижується екскреція ліпопротеїдів печінкою;
Дефіциту фолацина;
Порушується проліферація епітелію шлунково
кишкового тракту;
Порушуються процеси кровотворення і проліферації клітин;
Накопичується надлишок метилмалонової кислоти.
Дратівливість; Стомлюваність; фунікулярний міелоз (дегенерація і склероз задніх і бічних стовпів спинного
мозку);
Парестезії і паралічі з розладом функції тазових органів;
Сухий яскраво-червоний язик;
Втрата апетиту; ахілія;
проноси;
Злоякісна анемія Аддісона-Бірмера;
Потенціювання атеросклерозу;
Ерозії слизової шлунково-кишкового тракту;
лейкопенія;
Виразково-некротичні процеси в шлунково-кишковому тракті;
Жирова дистрофія нервових клітин;
Демієлінізація нервових волокон.
Вітамін С:
Ензімовітамін; Антиоксидант
С/Аскорбінова кислота;
Дегідроаскорбінова кислота;
Аскорбіген
Шипшина свіжа;
Перець
червоний солодкий;
Смородина чорна;
обліпиха;
Перець зелений солодкий;
Петрушка;
Капуста брюссельська;
Кріп;
Черемша;
Кольорова капуста;
Капуста білокачанна і червонокачанна;
апельсини;
Суниця.
Утворює стабільні невільнорадикальні з’єднання при з’єднанні з активними формами кисню і ліпоперекісей;
Взаємодіє з антиоксидантами, що виробляються самим організмом (глутатионом, цистеїном, металозалежнимі і селенозалежним ферментами (каталаза, глутатіон-пероксидаза, супероксиддисмутаза), глобулінами гострої фази, сечовий кислотою і білірубіном);
Бере участь в реактивації вітаміну Е і каротиноїдів; Бере участь у відновленні глутатіону;
Знижує швидкість окислення «корисних ліпопротеїдів»;
Бере участь в синтезі кортикостероїдів; Покращує метаболізм катехоламінів (перетворення дофаміну в норадреналін); Бере участь в окисленні ароматичних амінокислот (тирозину і фенілаланіну); Впливає на синтез серотоніну з триптаміну;
Забезпечує синтез колагену з проколагену;
Пригнічує активність фосфодієстерази, підвищуючи рівень цАМФ в тканинах.
Зниження захисних антиоксидантних процесів;
Знижується рух вітамінів Е і А;
Уражається насичений гідроксіпроліновимі залишками колаген кровоносних судин;
Знижується проникнення глюкози в клітини і відкладення її в печінці;
Пригнічується синтез і метаболізм гормонів щитовидної залози; Порушується всмоктування заліза з кишечника; не відбувається нейтралізація нітрозамінів їжі;
Порушуються регенеративні процеси;
Знижується активність Т-клітинної ланки імунітету, а також бактерицидна активність і
міграційна здатность нейтрофілів;
Знижується всмоктування заліза і кальцію з кишечника.
Набухання міжзубних сосочків;
Контактна кровоточивість ясен;
Випадання зубів;
Геморагічний висип на шкірі; Періфоллікулярний гіперкератоз з характерними папулами, що мають кров’яний віночок;
Кровотечі (носові, маткові та ін.);
У рідкісних випадках внутрішньочерепні крововиливи з летальним результатом;
Часті простудні захворювання;
Гіпохромна анемія;
Блідість, сухість і синюшність губ;
гіпотермія;
слабкість; стомлюваність; Зниження працездатності;
Посилюються процеси атерогенезу;
порушуються функ
ції кори надниркових залоз і мозку;
Підвищується ризик розвитку раку шлунка і кишечника;
Цинга – у дорослих;
Хвороба Меллера-Барлоу – у дітей.
Вітамін Р: Антиоксидант Р/Флавоніди
> 600 з’єднань;
рутин;
Кверцетин; Гесперидин; Еріодіктін; Антоціани; Катехіни
Горобина чорноплідна; Чорна смородина; Ревінь; Шипшина;
Алое;
Брусниця;
Цитрусові; Лохина;
Червоне вино; Зелений чай
Гречка; Зелений чай; Яблука;
Буряк;
Куркума; Чебрець
Шоколад;
Кава;
Какао.
Потенціює антиоксидантну дію аскорбінової кислоти;
Знижує швидкість окислення «корисних ліпопротеїдів»;
Зменшує активність гіалуронідази.
Зниження захисних антиоксидантних процесів;
Знижується рух вітамінів Е і А;
Уражається насичений гідроксіпроліновимі залишками колаген кровоносних судин;
Знижується проникнення глюкози в клітини і відкладення її в печінці;
Пригнічується синтез і метаболізм гормонів щитовидної залози; Порушується всмоктування заліза з кишечника; не відбувається нейтралізація нітрозамінів їжі;
Порушуються регенеративні процеси;
Знижується активність Т-клітинної ланки імунітету, а також бактерицидна активність і
міграційна здатность нейтрофілів;
Знижується всмоктування заліза і кальцію з кишечника.
Набухання міжзубних сосочків;
Контактна кровоточивість ясен;
Випадання зубів;
Геморагічний висип на шкірі; Періфоллікулярний гіперкератоз з характерними папулами, що мають кров’яний віночок;
Кровотечі (носові, маткові та ін.);
У рідкісних випадках внутрішньочерепні крововиливи з летальним результатом;
Часті простудні захворювання;
Гіпохромна анемія;
Блідість, сухість і синюшність губ;
гіпотермія;
слабкість; стомлюваність; Зниження працездатності;
Посилюються процеси атерогенезу;
порушуються функ
ції кори надниркових залоз і мозку;
Підвищується ризик розвитку раку шлунка і кишечника;
Цинга – у дорослих;
Хвороба Меллера-Барлоу – у дітей.
Вітаміноподібні речовини
Холін: Ензімовітамін В4/жовчний вітамін
Холінхлорид.
Пивні дріжджі;
Сира яловичина;
Печінка яловича;
Яйця;
Пророщені зерна пшениці;
Соєві боби; тріска;
Курятина
Бере участь в синтезі нейромедіатора ацетилхоліну;
Бере участь в побудові фосфоліпідів (лецитину, сфінгомієліна);
Впливає на вуглеводний обмін, регулюючи рівень інсуліну в організмі;
Сприяє транспортуванню та обміну жирів в печінці.
Неврологічні розлади;
Жирова дистрофія печінки;
Порушення функції нирок.
Зниження пам’яті;
Рибний запах від людини;
Цироз;
Гепатит;
Атеросклероз;
Нефропатії.
Ліпоєва кислота: Ензімовітамін N, LA/α-ліпоєва кислота;
Альфа-ліпоєва кислота;
Тіоктова кислота.
Нирки;
Серце;
Печінка;
Шпинат; Броколі; Дріжджі.
Є кофактором принаймні п’яти ферментних систем;
Бере участь в енергетичному обміні;
Бере участь у перетворенні ацетоїна в ацетальдегід і ацетил коензиму А;
Зв’язує вільні радикали;
Бере участь в окислювальному декарбоксилюванні піровиноградної кислоти і альфа-кетокислот.
Знижується інтенсивність ліпідного і вуглеводного обміну. Посилюються атерогенні процеси;
Знижуються функції печінки;
Зростає ризик розвитку гепатозів і цирозів печінки;
Гіперглікемія.
Пангамова кислота: Ензімовітамін В15/Пангамат; 6-О-N,N-ді-метілгліціл-D-глюконова кислота
Диметилгліцин
Насіння рослин (гарбуз, кунжут, соняшник); Пивні дріжджі; Цілісний коричневий рис; Цілісне зерно; Кісточки дині і кавуна;
Горіхи;
Мигдаль.
Антиоксидантні властивості;
Участь в процесах оксигенації на клітинному рівні.
Знижується інтенсивність окислювальних процесів на клітинному рівні. Нервові розлади; Порушення роботи залізистих тканин;
Гіпоксія тканин;
Порушення функціонування дихальної системи.
Оротова кислота: Ензімовітамін В13/ Урацілкарбонова кислота Сироватка коров’ячого молока;
Картопля;
Буряк;
Морква.
Бере участь в біосинтезі піримідинових нуклеотидів;
Створення та підтримці резервів аденозинтрифосфату;
Бере участь в обміні глюкози;
Бере участь в енергетичному обміні.
нижуються резерви м’язового карнозина;
Знижується синтез рибози.
Знижуються скоротливі можливості м’язової тканини всіх типів (міокарда, поперечно-смугастої, гладкої мускулатури);
Знижується інтенсивність росту;
гіпотрофія м’язів
Знижуються репродуктивні функції.
Інозіт: Ензімовітамін В8/ Інозітол;
Міоінозітол;
Фактор алопеції.
Печінка;
Мозок;
М’ясо;
Яєчний жовток;
Хліб;
Картопля; Зелений горох; Гриби.
Бере участь в обміні фосфогліцеролов і освіті инозитол-1,4,5-трифосфату;
Бере участь в передачі міжклітинних сигналів;
Бере участь в інсулін трансдукції сигналу;
Бере участь в побудові цитоскелету клітин;
Контроль обміну кальцію (Ca 2+) і його концентрації.
Знижуються обмінні тканинні процеси;
Знижуються процеси в передачі нервових імпульсів;
Пригнічується процес розподілу жирів;
Знижується експресія генів.
Дистрофічні процеси в печінці;
Порушення росту волосся;
Порушення росту;
Симптоми депресії;
Ризик розвитку респіраторного дистрес-синдрому у новонароджених.
Убіхінон: Ензімовітамін
Антиоксидант
CoQ10/ Коензим Q10; Кофермент Q. Яловичина;
Оселедець; Курятина;
Соєва олія;
Рапсова олія;
Форель;
Арахіс;
Кунжут;
Фісташки;
Броколі; Кольорова капуста.
Бере участь в тканинних окислювально-відновних хімічних реакціях;
Компонент мітохондріальних ліпідів;
Забезпечує транспорт електронів і водню між жиророзчинними ферментами мітохондріальних мембран;
Транспортує через мембрани лізосом протони необхідні для підтримки pH оптимального для дії лізосомних ферментів;
Жиророзчинний клітинний антиоксидант.
Зниження антиоксидантних процесів;
Порушення окисно-відновних реакціях.
Прогресування хвороби Паркінсона;
Посилення процесів Атерогенезу;
Головні болі;
Міопатія.
Пара-Амінобензойна кислота: Ензімовітамін B10, H1/ бактеріальний вітамін H1;
ПАБК; Вітамін Вx
Пивні дріжджі (не фільтроване пиво);
Нирки;
Патока;
Гриби;
Цілісні зерна.
Синтез фолієвої кислоти;
Метаболізм серина і дериватів гистидина;
Бере участь в синтезі пуринів і піримідинового азотистої основи тиміну;
Сприяє синтезу з гомоцистеїну в метіонін.
Уріділати не перетворювати в тимідилату;
У ДНК тимінові нуклеотиди частково змінюються на урідінові;
Синтез ДНК сповільнюється;
Утворюється аномальна нестабільна ДНК;
Страждають швидко проліферуючі клітини: гемопоетичні і епітеліальні;
Пригнічується утворення холіну, адреналіну, креатину;
Порушення регенерації кишкового епітелію.
Кишкові розлади (синдром подразненого кишечника);
Шкірні порушення.
карнітин: Ензімовітамін В11, Т/    л-карнітин; левокарнітін М’ясо;
Риба;
Птах;
Молоко;
Сир; Творог.
Синтез нуклеїнових кислот (ДНК, РНК), фосфоліпідів, білків, адреналіну, мелатоніну, креатину, глютатиону, L-цистеїну, таурину і ряду інших речовин;
Попередник поліамінів (сперміну і спермідину).
Збільшення інтенсивності апоптозу клітин;
Зниження активності нервової системи.
Порушень функцій мозку (енцефалопатія);
Порушення функції міокарда внаслідок;
блювоти;
м’язова слабкість;
низького рівня цукру в крові (гіпоглікемія).
Метіонін: Ензімовітамін U/S- метілметіонін Яйця;
Насіння кунжуту; Горіхи.
Транспорт одноланцюгових жирних кислот в мітохондріальний матрикс;
Контроль і модуляція внутрішньоклітинного пулу CoASH;
Детоксикація органічних кислот і ксенобіотиків;
Анаболічні функції.
Зниження проліферації і зростання клітин;
Дестабілізація інтактних клітин і субклітинних структур (органел, мембран);
Порушення синтезу білка.

Набряки;
Підвищення ламкості волосся;
Порушення функції, печінки;
Прискорення процесів старіння і дегенеративних порушень;
Уповільнення розвитку і формування нервової системи.

Пірролохінолінохінон: Ензімовітамін B14, РQQ / Метоксантін Бобові;
Картопля;
М’ясо;
петрушка;
Капуста білокачанна;
Морква;
Селера;
Зелений перець; Шпинат
Коферментом для флавінредуктази еритроцитів;
Володіє каталітичною активністю в здійсненні окислювально-відновних реакціях.
Пригнічення
нейропротекторних процесів;
Зниження кардіопротектерних механізмів.
Розлади шлунка;
Серцево-судинні захворювання; Дисфункція печінки.

Література

  1. National institute of health USA https://ods.od.nih.gov/factsheets/list-VitaminsMinerals/
  2. Барановский А.Ю. Диетология/спутник врача/Изд-во «Питер»/2012 г.
  3. Charles H. Halsted. Handbook of Vitamins: Nutritional, Biochemical, and Clinical Aspects, 1987
  4. Nutrition And Immunology Principles And Practice.
  5. https://medlineplus.gov
  6. http://www.xumuk.ru/biologhim/
  7. Ball G. Vitamins: Their Role in the Human Body, 2004, 449 p.
  8. Cadenas E., Packer L., Eds. Handbook of Antioxidants, (Oxidative Stress and Disease), 2nd ed, 2007, 602 p.
  9. PDR Health: Nutritional Supplements Index, Thomson Healthcare, 2007.

Що таке жиророзчинні вітаміни і яка їхня користь.

Це група біологічних речовин, зазначених в першій таблиці, здатних розчинятися в жирах. Вони накопичуються в жировій клітковині і в печінці. Ці вітаміни дозволяють створювати необхідний для організму резерв.

Основне значення жиророзчинних вітамінів для організму людини – підтримка мембран клітин в оптимальному стані. Також вони сприяють засвоєнню речовин, розщеплюють жири, синтезують білки. Деякі натуральні вітаміни, що спалюють жири, для людини є антиоксидантами. Таким чином, вони мають велике значення для людей в період зростання, при нарощуванні м’язової маси.

Основне джерело цих речовин – натуральна їжа тваринного походження. Що це таке: молочні продукти, м’ясо, риба. Виняток – Вітамін К. Ці вітаміни для організму синтезуються кишковою мікрофлорою. Дефіцит жиророзчинних вітамінів в організмі діагностують вкрай рідко: їх резерви складно витратити. Не приносить користь надлишок вітамінів, а провокує важкі розлади.

Що таке водорозчинні вітаміни і яке їх значення для людського організму.

Водорозчинні вітаміни – це елементи, що надходять в організм з їжею, потрапляють в кровообіг і використовуються організмом для роботи ферментних систем, для дихання і росту клітин, для регуляції жирового і обмінного процесу. Велике значення мають для кровотворення і імунної системи. Водорозчинні вітаміни для людини не накопичуються в організмі, а розчиняються у водному середовищі і виводяться печінкою. При несвоєчасному поповненні резервів їх нестача призводить до ряду патологічних порушень.

Що таке вітаміноподібні сполуки, яку користь вони несуть організму людини.

Це біологічно активні сполуки рослинного або тваринного походження. Основна відмінність від натуральних вітамінів – відсутність серйозних порушень при їх дефіциті.

Ця група вітамінів надає стимулюючу дію на білковий і жировий обмінний процес, сприятливо впливає на функціональний стан печінки, має антигіпертензивну, антиаритмічну і антиоксидантну здатність, що свідчить про їхнє значення для організму.

 

Дефіцит вітамінів: причини і симптоми

Що таке вітамінна недостатність? Брак вітамінів – це патологічний стан людського організму, що супроводжується порушенням функцій органів і систем, викликаний критичним зниженням кількості вітамінів.

За ступенем тяжкості стану людини вітамінну недостатність ділять на:

  1. Авітаміноз – повне виснаження вітамінних ресурсів, що характеризується різким погіршенням стану організму і великою симптоматикою.
  2. Гіповітаміноз –різке, але не повне зниження рівня вітамінів, що характеризується мало специфічними симптомами (втомою, сонливістю, відсутністю апетиту).
  3. Субнормальна забезпеченість – незначне зниження рівня вітамінів, яке неминуче призведе до гіповітамінозу, якщо не поповнити резерви.

Причини, що призводять до вітамінної недостатності, ділять на ендогенні (порушення всмоктуваності в кишечнику) і екзогенні (незбалансоване харчування).