Навколишнє середовище, здоров’я і вітаміни

100 років тому природні ресурси Землі використовувалися більш раціонально, ніж в наші дні. Сьогодні, в еру високих технологій та автоматизованих виробництв, проблема навколишнього середовища стоїть ще гостріше. Жалюгідний стан екології впливає головним чином на людське здоров’я.

image1

Напевно, твоя бабуся чи прабабуся ділилася своїми враженнями про колишні часи, згадуючи природні багатства, натуральні продукти прямо з городу, чисте повітря. І головне – ніхто не чув про барвники, концентрати, харчові добавки та інші «принади» сучасного життя. Зате тепер повно напівфабрикатів, штучної їжі. І все це вживаємо ми з вами. А як же здоров’я, вітаміни?

Давай згадаємо ще раз, як було з екологією і харчуванням 100 років тому і сьогодні. Можливо, у нас ще є шанс змінити ситуацію на краще!!

100 років тому

Повноцінне харчування

Селяни займалися сільським господарством, тому їжа на обідньому столі у них завжди була натуральна – повна вітамінів і мікроелементів. У раціон селян входило молоко, коров’яче масло, сир, м’ясо, овочі та фрукти 1. 1. “Що їли у російському селі 100 років тому”.

image2

Сприятлива екологія

У минулому природа була зовсім іншою: велика кількість лісів, водних ресурсів. Атмосфера не забруднювалась вихлопними газами, радіоактивними викидами, тому в навколишньому середовищі було комфортно жити, працювати. Імунітет люди мали залізний 2 “Вітамини й мінерали для життя та здоров’я”.
Анна Теплова.
!

Натуральне господарство

Століття тому сільське господарство відігравало дуже важливу роль в житті людей. Сільські жителі вирощували для власних потреб безліч городніх і садових культур, розводили живність. Продукти, що вживались в їжу, були повністю натуральними 3 “Натуралье хозяйство та командна економіка”.!

image3

Відсутність хімічних препаратів

Фермери-предки не використовували хімічні препарати по догляду за рослинами, тому овочі і фрукти були насичені повним комплексом вітамінів і макроелементів. Аграрії не годували тварин стимуляторами росту і кормовими добавками, тому худоба розвивалася без мутацій 4. “Здоровий город без хімії”.

Наші часи

Нерегулярне харчування

Активна і насичене життя сучасної людини призводить до нераціонального і неправильного харчування. Згадай, скільки разів в день ти їси і як часто. Ймовірно, в проміжках між будинком і роботою ласуєш фастфудом.

image4

Постійна нестача вітамінів стає причиною хвороб, таких як:
  • рахіт (дефіцит вітаміну D);
  • цинга (дефіцит вітаміну С);
  • авітаміноз (дефіцит вітаміну В);
  • пеллагра (дефіцит нікотинаміду).

За оцінками ВОЗ, 30% випадків смертей пов’язані саме з нестачею харчових продуктів, поживних речовин, неправильними практиками харчування 5. “Недостатність харчування”.

Несприятлива екологія

ХХ століття пройшов під гаслом: «Ми не можемо чекати милостей від природи. Взяти їх у неї – наша задача». Люди бездумно використовували природу, по-варварськи її експлуатували, тому екологічна ситуація в світі погіршується. Забруднюється атмосфера, світовий океан і прісні водойми, вирубується ліс. В таких умовах здоров’я людини залишає бажати кращого: з’являються стреси, що призводить до хронічних захворювань. Засвоєння вітамінів зводиться до мінімуму 6. “Екологія: факти і цифри”.

Низька якість продуктів

Скільки днів ти зберігаєш продукти харчування в холодильнику? Напевно, більше 3-5 днів. Але ж такий підхід зменшує кількість вітамінів на 30-50%! І це при тому, що до складу магазинних продуктів входять трансжири, ароматизатори, консерванти та інші хімічні добавки. До того ж, шведські вчені довели, що в нинішніх фруктах і овочах в кілька разів зменшилася кількість заліза, кальцію і вітаміну С 7. “За півстоліття овочі стали менш корисні”.

Неправильна обробка продукції

Сучасні домогосподарки іноді і не замислюються над тим, що термічна обробка (тривале нагрівання, глибока переробка) продуктів харчування руйнує вітаміни. Виходить, що ми вживаємо може і смачну, але зовсім не корисну їжу. А тоді дивуємося, чому з’являється зайва вага, втома, хвороби?!

image5

Як бачиш, в наш час без додаткового джерела вітамінів і мінералів в щоденному раціоні харчування ніяк не можна. Необхідно вибрати для себе комплекс, що підходить за статтю, віком і способом життя, і приймати його на регулярній основі 8. “При якій кулінарній обробці краще зберігаються вітаміни?”.

Індивідуальний підбір вітамінно-мінерального комплексу